Etienne de La Boétie/Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev

Üstünüzde böylesi bir hüküm kuran kişinin sadece iki gözü, iki eli, tek bedeni var, şehirlerinizde dolaşan sayısız insanların en aşağısından bile fazla bir şeyi yok; sizi yok etmesi için ona verdiğiniz güç dışında. 

Sizi gözetlemek için kullandığı bunca gözü, siz ona sağlamadıysanız, nereden aldı? Eğer siz ödünç vermediyseniz, nasıl bu kadar eli var sizi dövmek için kullandığı? Şehirlerinizi çiğnediği ayakları nereden aldı, eğer kendi ayaklarınız değilse bunlar? Nasıl gücü olur üstünüzde eğer siz vermediyseniz? Sizden işbirliği görmeseydi nasıl cesaret ederdi üzerinize yürümeye? Sizi yağmalayan hırsıza yataklık etmeseydiniz, sizi öldüren katilin suç ortağı olmasaydınız, kendinize hainlik yapmasaydınız ne yapabilirdi size? 

O yakıp yıkabilsin diye tohumlarınızı ekiyorsunuz; o yağmalayacak bir şeyler bulsun diye evinizi kurup döşüyorsunuz; o şehvetini tatmin etsin diye büyütüyorsunuz kızlarınızı; en iyi yaptığı şeyi yapması, onları savaşlarına sürüklemesi, kıyıma götürmesi, hırsının hizmetkarlarına ve intikamının aletlerine dönüştürmesi için yetiştiriyorsunuz çocuklarınızı; hazzını tatlandırması ve kirli zevklerinde yüzmesi için bedenlerinizi kölece çalışmaya mahkum ediyorsunuz; onu daha güçlü kılmak ve sizi hizada tutması için güçsüzleştiriyorsunuz kendinizi. 

Harekete geçmeye gerek bile olmadan, sadece özgür olmaya niyetlenerek, hayvanların bile kabullenmeyeceği bu alçaklıklardan kurtulabilirsiniz. artık kulluk etmeyi bırakın ve işte özgürsünüz. tiranı ellerinizle itip devirmenizi istemiyorum sizden; sadece ona destek olmayı bırakın. göreceksiniz ki temeli boşaltılmış dev bir heykel gibi kendi ağırlığına dayanamayıp devrilecek ve ezilip parçalara ayrılacaktır.