Georges Minois/İntiharın Tarihi

"Ölümün bilinmeyenine doğru çekip gitmeyi tercih eden kişi, kuramlara, ideolojilere, inançlara, tasarılara, yöneticilerin vaatlerine hiç inanmadığını gösterir. Yöneticilere de ona deli süsü vermekten başka çare kalmaz, çünkü bu her tür sorumluluğu ortadan kaldırır: İntihar edenlerin, ama aynı zamanda ve belki de yaşayanların sorumluluğunu. En liberal sistemler bile intiharı kabul etmek ve bu konuda konuşma özgürlüğünü hoş görmek istemez. İntihar insanlığın belki de son büyük tabusudur."

"Yaşamın cehennemden daha kötü olduğunu düşünen biri için cehennem tehditleri ne işe yarayabilir? Nedenler ortadan kalktığında, yani dünya bir cennet olduğunda ve her yerde mutluluk egemen olduğunda intihar da ortadan kalkacaktır. O zamana kadar kanıtların ve yasaların umutsuz kişiler üzerinde herhangi bir etkisi olabileceğine inanmak anlamsızdır. Yok olmanın daha iyi olacağına karar vermiş birini hangi kanıtlarla aksine ikna edebilirsiniz?"

"İntihar kuraldışıdır. Yasaların ve kınamaların zayıf silahları, gerçeklik üzerine etkisi olmayan, kendi ekseni üzerinde boşa dönen bir makine, suya indirilen bir kılıç darbesi ve hayaleti hedef alan bir top atışı gibidir."